Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Επίσκεψη στην Έκθεση «Το συριανό λουκούμι και οι άνθρωποι του».

   Την Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, μαζί με το Στ΄ 2 επισκεφθήκαμε
 την έκθεση «Το συριανό λουκούμι και οι άνθρωποι του». που φιλοξενήθηκε στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης και διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Φίλων Τεχνικού 
Πολιτισμού Ερμούπολης:

    Παρακάτω η μαθήτρια Μαρία - Άννα μας δίνει λίγα ιστορικά στοιχεία για το λουκούμι και μας περιγράφει τον τρόπο παραγωγής του, σύμφωνα με αυτά που ακούσαμε κατά την περιήγησή μας στην έκθεση:

   Μια εκδοχή του λουκουμιού: Το όπιο οι Τούρκοι το χρησιμοποιούσαν για να μην πονάνε στα χειρουργεία. Οι απλοί άνθρωποι  το τρώγανε με λίγο ψωμί ή τυρί γιατί δεν είχε ωραία γεύση. Όμως ο σουλτάνος ήθελε κάτι γλυκό. Γι' αυτό έφτιαξαν το λουκούμι. Στη Σύρο τη συνταγή για το λουκούμι λέγεται ότι την έφεραν μαζί τους πρόσφυγες από τη Χίο. 
   Για να το φτιάξουμε το λουκούμι  τοποθετούμε σε ένα καζάνι νερό και ζάχαρη και το ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει. Σε ένα άλλο καζάνι προσθέτουμε την κόλα δηλαδή το άμυλο. Ζυγίζουμε το ξινό, το βάζουμε μέσα στο μείγμα και ενώνουμε τα δύο μείγματα. Δεν ξεχνάμε το ανακάτεμα. Καθαρίζουμε την ξύλινη λαμαρίνα και προσθέτουμε το αλεύρι για να μην κολλήσει το μείγμα. Άμα θέλουμε τοποθετούμε καβουρντισμένα αμύγδαλα. Απλώνουμε το μείγμα στις λαμαρίνες και βάζουμε το άρωμα και τη μαστίχα. Στο τέλος πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και το αφήνουμε  είκοσι τέσσερις ώρες για να πήξει και μετά το τεμαχίζουμε. Τέλος τα τοποθετούμε σε κουτιά και εκτυπώνουμε την  ημερομηνία λήξης


Ευχαριστούμε πολύ τους δύο υπέροχους ξεναγούς μας, την κυρία Ελένη και τον κύριο Αχιλλέα Δημητρόπουλο!


Φωτογραφίες που τραβήξαμε από την έκθεση:




































                              

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου